petak, 04. avgust 2023.

VODIČ ZA POSTAVLJANJE LAMINATA - KORAK PO KORAK

Laminat je popularan i praktičan izbor podnih obloga koji može osvežiti i unaprediti izgled tvog doma. Bez obzira da li ste iskusni majstor ili početnik u DIY projektima, postavljanje laminata može biti relativno jednostavan zadatak ukoliko pratiš određene korake i pažljivo se pripremiš. U ovom vodiču, naučićemo kako postaviti laminatni pod u tvom domu korak po korak.

Korak 1: Priprema podloge 
Pre nego što počneš postavljati laminat, važno je pripremiti podlogu. Proveri da li je pod ravan, čist i suv. Ukloni sve prepreke, tepihe i ostatke lepila s prethodnih podova. Ako je potrebno, izravnaj neravnine i popuni pukotine kako bi osigurao ravnu podlogu za laminat.

Korak 2: Mere prostora 
Sledeći korak je merenje prostora u kojem želiš postaviti laminat. Izvrši precizna merenja širine i dužine sobe kako bi znao koliko laminatnih ploča će ti biti potrebno. Takođe, uzmi u obzir prostor oko vrata i drugih prepreka kako bi izbegao nepotrebno sečenje ploča.

Korak 3: Izbor laminatnih ploča 
Sada kada znaš koliko ploča će ti biti potrebno, vreme je za izbor laminata. Postoji različit laminat dostupan sa različitim dezenima i bojama, tako da možeš odabrati onaj koji najbolje odgovara tvom stilu i enterijeru. Takođe, pobrini se da odabereš kvalitetan laminat koji će trajati i izdržati svakodnevnu upotrebu. Pored laminata, preporuka je da se izaberu i lajsne i uglovi iz esteskih i praktičnih razloga.

Korak 4: Aklimatizacija laminata 
Pre nego što započneš sa postavljanjem laminata, ostavi ga da se aklimatizira u prostoru u kojem će biti postavljen. To znači da laminat treba stajati u sobi najmanje 48 sati kako bi se prilagodio vlažnosti i temperaturi prostora.

Korak 5: Postavljanje podloge 
Pre nego što postaviš laminat, moraš postaviti podlogu. Podloga će pružiti izolaciju i amortizaciju, te pomoći u smanjenju buke. Postavi podlogu u smeru u kojem ćeš postaviti laminatne ploče. Prođi preko podloge i osiguraj da je ravna i bez nabora.

Korak 6: Postavljanje laminata 
Konačno, došli smo do postavljanja laminata. Počni od jednog ugla prostorije i postavi prvu ploču sa utorom okrenutim prema zidu. Koristi distancere kako bi osigurali odgovarajući razmak između zida i laminatne ploče. Zatim, postavi sledeću ploču tako da se zaključa sa prethodnom. Ponavljaj ovaj postupak dok ne završiš celu površinu.

Korak 7: Sečenje i oblikovanje 
Verovatno će biti potrebno iseći ploče kako bi ih prilagodio zidovima i drugim preprekama. Koristi ubodnu testeru ili laminatni sekač za precizno sečenje. Pazi da pravilno izmeriš i obeležiš ploču pre sečenja kako bi izbegao nepotrebne greške.

Korak 8: Završni dodiri 
Nakon što si postavio sve laminatne ploče, proveri da li je sve ravno i izravnaj eventualne nepravilnosti. Ukloni distancere i stavi lajsne kako bi zatvorio praznine između zida i laminata. Dodaj podne pragove na mestima gde se laminat susreće sa drugim podnim oblogama.

Postavljanje laminata može biti izazovan, ali uz pravilnu pripremu, odabir odgovarajućeg laminata i pažljivo postavljanje, možeš postići prelep i izdržljiv pod za tvoj dom. Prati naš vodič korak po korak i uskoro ćeš uživati u novom, elegantnom podu koji će unaprediti izgled tvog doma.

Pored koraka za postavljanje laminata, navešćemo i proizvode koji su potrebni za obavljanje ovog zadatka:

1. Laminatne ploče: Glavni materijal koji će ti biti potreban su laminatne ploče. Odaberi kvalitetan laminat sa željenim dezenom i bojom, u skladu sa tvojim preferencijama i potrebama.
2. Podloga (podloga za laminat): Podloga je važan sloj između laminatnih ploča i osnove poda. Ona pruža izolaciju od vlage i buke, pomaže u ravnanju poda i štiti od oštećenja.
3. Distančeri (distanceri): Distančeri se koriste kako biste ostavili odgovarajući razmak između zidova i laminatnih ploča. Ovo je važno jer laminatu omogućava da se proširi ili skupi usled promena temperature i vlažnosti.
4. Ubodna testera ili laminatni rezač: Ovi alati će ti biti potrebni za precizno sečenje laminatnih ploča na odgovarajuću veličinu kako bi ih prilagodio zidovima i drugim preprekama.
5. Metar i olovka: Za tačno merenje i označavanje mesta na kojima trebaš iseći laminatne ploče.
6. Gumeni čekić i klinovi: Koristi se za udaranje ploča kako bi ih pravilno zaključao i osigurao da se ne pomeraju.
7. Lajsne: Lajsne (prelazne lajsne, završne lajsne) koriste se za pokrivanje spojeva između laminata i zida, kao i za estetski završetak ivica poda.
8. Lepak za lajsne (opciono): Ukoliko želiš dodatno osigurati lajsne, možeš koristiti lepak za lajsne kako bi bile stabilnije.
9. Krpa i sredstvo za čišćenje: Nakon postavljanja laminata, očisti pod kako bi uklonio prašinu i ostatke.
10. Uzorak za sečenje (šablon): U nekim slučajevima, možeš koristiti uzorak za sečenje kako bi precizno odredio oblik ploče koju trebaš iseći.

Ovi proizvodi će ti pomoći da uspešno postaviš laminatni pod i postigneš prelep i trajan rezultat. Pre nego što započneš rad, obavezno proveri da li imaš sve potrebne alate i materijale kako bis olakšao proces postavljanja laminata.

Laminatne ploče, lajsne, uglove, prateći program i alat možeš pronaći u prodavnicama TRI O ili na sajtu tri-o.rs.

TRI O – Jedno mesto za sve pametne kupovine!Napišite komentar