petak, 04. avgust 2023.

VODIČ ZA POSTAVLJANJE LAMINATA - KORAK PO KORAK

Laminat je popularan i praktičan izbor podnih obloga koji može osvežiti i unaprediti izgled vašeg doma. Bez obzira da li ste iskusni majstor ili početnik u DIY projektima, postavljanje laminata može biti relativno jednostavan zadatak ukoliko pratite određene korake i pažljivo se pripremite. U ovom vodiču, naučićemo kako postaviti laminatni pod u vašem domu korak po korak.

Korak 1: Priprema podloge 
Pre nego što počnete postavljati laminat, važno je pripremiti podlogu. Proverite da li je pod ravan, čist i suv. Uklonite sve prepreke, tepihe i ostatke lepila s prethodnih podova. Ako je potrebno, izravnajte neravnine i popunite pukotine kako biste osigurali ravnu podlogu za laminat.

Korak 2: Mere prostora 
Sledeći korak je merenje prostora u kojem želite postaviti laminat. Izvršite precizna merenja širine i dužine sobe kako biste znali koliko laminatnih ploča će vam biti potrebno. Takođe, uzmite u obzir prostor oko vrata i drugih prepreka kako biste izbegli nepotrebno sečenje ploča.

Korak 3: Izbor laminatnih ploča 
Sada kada znate koliko ploča će vam biti potrebno, vreme je za izbor laminata. Postoji različit laminat dostupan sa različitim dezenima i bojama, tako da možete odabrati onaj koji najbolje odgovara vašem stilu i enterijeru. Takođe, pobrinite se da odaberete kvalitetan laminat koji će trajati i izdržati svakodnevnu upotrebu. Pored laminata, preporuka je da se izaberu i lajsne i uglovi iz esteskih i praktičnih razloga.

Korak 4: Aklimatizacija laminata 
Pre nego što započnete sa postavljanjem laminata, ostavite ga da se aklimatizira u prostoru u kojem će biti postavljen. To znači da laminat treba stajati u sobi najmanje 48 sati kako bi se prilagodio vlažnosti i temperaturi prostora.

Korak 5: Postavljanje podloge 
Pre nego što postavite laminat, morate postaviti podlogu. Podloga će pružiti izolaciju i amortizaciju, te pomoći u smanjenju buke. Postavite podlogu u smeru u kojem ćete postaviti laminatne ploče. Prođite preko podloge i osigurajte da je ravna i bez nabora.

Korak 6: Postavljanje laminata 
Konačno, došli smo do postavljanja laminata. Počnite od jednog ugla prostorije i postavite prvu ploču sa utorom okrenutim prema zidu. Koristite distancere kako biste osigurali odgovarajući razmak između zida i laminatne ploče. Zatim, postavite sledeću ploču tako da se zaključa sa prethodnom. Ponavljajte ovaj postupak dok ne završite celu površinu.

Korak 7: Sečenje i oblikovanje 
Verovatno će biti potrebno iseći ploče kako biste ih prilagodili zidovima i drugim preprekama. Koristite ubodnu testeru ili laminatni sekač za precizno sečenje. Pazite da pravilno izmerite i obeležite ploču pre sečenja kako biste izbegli nepotrebne greške.

Korak 8: Završni dodiri 
Nakon što ste postavili sve laminatne ploče, proverite da li je sve ravno i izravnajte eventualne nepravilnosti. Uklonite distancere i stavite lajsne kako biste zatvorili praznine između zida i laminata. Dodajte podne pragove na mestima gde se laminat susreće sa drugim podnim oblogama.

Postavljanje laminata može biti izazovan, ali uz pravilnu pripremu, odabir odgovarajućeg laminata i pažljivo postavljanje, možete postići prelep i izdržljiv pod za vaš dom. Pratite naš vodič korak po korak i uskoro ćete uživati u novom, elegantnom podu koji će unaprediti izgled vašeg doma.

Pored koraka za postavljanje laminata, navešćemo i proizvode koji su potrebni za obavljanje ovog zadatka:

1. Laminatne ploče: Glavni materijal koji će vam biti potreban su laminatne ploče. Odaberite kvalitetan laminat sa željenim dezenom i bojom, u skladu sa vašim preferencijama i potrebama.
2. Podloga (podloga za laminat): Podloga je važan sloj između laminatnih ploča i osnove poda. Ona pruža izolaciju od vlage i buke, pomaže u ravnanju poda i štiti od oštećenja.
3. Distančeri (distanceri): Distančeri se koriste kako biste ostavili odgovarajući razmak između zidova i laminatnih ploča. Ovo je važno jer laminatu omogućava da se proširi ili skupi usled promena temperature i vlažnosti.
4. Ubodna testera ili laminatni rezač: Ovi alati će vam biti potrebni za precizno sečenje laminatnih ploča na odgovarajuću veličinu kako biste ih prilagodili zidovima i drugim preprekama.
5. Metar i olovka: Za tačno merenje i označavanje mesta na kojima trebate iseći laminatne ploče.
6. Gumeni čekić i klinovi: Koriste se za udaranje ploča kako biste ih pravilno zaključali i osigurali da se ne pomeraju.
7. Lajsne: Lajsne (prelazne lajsne, završne lajsne) koriste se za pokrivanje spojeva između laminata i zida, kao i za estetski završetak ivica poda.
8. Lepak za lajsne (opciono): Ukoliko želite dodatno osigurati lajsne, možete koristiti lepak za lajsne kako bi bile stabilnije.
9. Krpa i sredstvo za čišćenje: Nakon postavljanja laminata, očistite pod kako biste uklonili prašinu i ostatke.
10. Uzorak za sečenje (šablon): U nekim slučajevima, možete koristiti uzorak za sečenje kako biste precizno odredili oblik ploče koju trebate iseći.
Ovi proizvodi će vam pomoći da uspešno postavite laminatni pod i postignete prelep i trajan rezultat. Pre nego što započnete rad, obavezno proverite da li imate sve potrebne alate i materijale kako biste olakšali proces postavljanja laminata.

Laminatne ploče, lajsne, uglove, prateći program i alat možete pronaći u prodavnicama TRI O ili na sajtu tri-o.rs.

TRI O – Jedno mesto za sve pametne kupovine!

Do kraja avgusta Krono laminati su dostupni po super cenama!

Napišite komentar